autonomie

Wat is nou eigenlijk autonomie (in plaats van alleen maar een modewoord)?
Ik voel soms van binnen wat autonomie is, maar kan het niet altijd onder woorden brengen...
Het is niet iets wat door anderen veroorzaakt of verhinderd kan worden, dat weet ik wel.

Het is het volgen van jezelf. Van je eigen gedachtes, ideeën en gevoelens. Maar veel van die gedachten en ideeën en gevoelens zijn eigenlijk niet van jezelf, maar van je ouders, je leraren, de maatschappij, de televisie en de buren. Of zelfs, als je erin gelooft, uit vorige levens. Ook je genenmateriaal levert een hoop hiervan aan, waarschijnlijk.
Dus wanneer ben je dan echt autonoom jezelf aan het volgen?
Als je 'vrij' bent van de programma's waarvan je denkt dat het je gedachten, gevoelens en ideeën zijn.
Hoe kom je daar vrij van, of hoe weet je dat je vrij bent van binnen?
Dat WEET je. Op de momenten dat je dit voelt van binnen, weet je het. Het is vrij zeldzaam vooralsnog en velen zijn er meer een soort van 'op weg naar toe', maar op die lichte, klare momenten, dan is het een zekerheid.

Ik merk dat veel vrouwen vaak veel gedachtes, ideeën en gevoelens hebben ten aanzien van hun bevalling. Heel vaak komen deze voort uit een angst om niet autonoom te (kunnen) zijn.
Daarvandaan komt ook het geboorteplan (Ik bedoel hierin geen aanval op het geboorteplan, als 'tool' op zich. Ik bedoel inzichtelijk te maken waar het vandaan komt).
Als er dan niet gebeurt wat ze gewenst hadden, dan labellen ze hun ervaring dus als een rottige ervaring. Ze raakten hun autonomie kwijt.

In mijn ogen kun je niet kwijt raken wat je werkelijk bent. Je BENT autonoom. Maar ben je je daar ook bewust van?
Vaak zijn we ons daar niet bewust van en hebben we de gedachte dat iemand ons iets kan aandoen of ons kan 'overnemen'. Dat, in het geval van een geboorte, iemand ons een rottige geboorte ervaring aan kan doen. 'Ze deden allemaal dingen die ik niet wilde'.

Laatst kwam ik in een ziekenhuis met een barende en bedacht ik; "hoe logisch zou het moeten zijn dat we nu zouden kunnen aangeven wat zij nu nodig heeft, dat vervolgens de ziekenhuis staf zou aangeven wat zij denken dat er nodig is en dat de barende dan zou kunnen aangeven, op haar beurt weer, wat ze daarvan wel en niet ok vind. En klaar is kees."
Maar het liep niet zo. Zij maakten een plan op basis van een aantal bevindingen en dat plan ging uitgevoerd worden, wel met uitleg over waarom zij het nodig vonden, maar zonder zelfs de vraag; 'heb je bezwaar tegen een van deze dingen'. Het geboorteplan werd per punt besproken en een soort van 'goedgekeurd' of 'afgekeurd' alsof het om een schoolrapport ging.
De barende wilde bijvoorbeeld liever geen CTG en schedelelectrode, maar dat moest wel echt, want de baby moest goed in de gaten gehouden worden, volgens de staf van het ziekenhuis.

Ergens loopt het hier dus helemaal spaak.
Zij wilt dit niet, dus het toch 'wel doen' is een strafbaar iets, hoe logisch de staf ook denkt dat dit is om te doen. Zij mag deze zorg weigeren. Zij mag ook delen van de zorg weigeren.
Ik ga niet diep in op de redenen die de staf had om dit te willen, het is namelijk hun standaard beleid. Ze hebben bijvoorbeeld weinig andere manieren om zich aan vast te klampen, als het om de conditie van de baby gaat.
Maar dat is in feite niet het probleem van de barende.
Die voelde blijkbaar een goede connectie met haar baby en wilde in elk geval geen constante registratie.
Ze vond deze zorg NIET NODIG.

"Is zij in staat dit te beslissen voor zichzelf?
Is zij beslisbevoegd?
Ze is tenslotte geen arts en die weten het toch beter dan zij?"
Dit is de niet-autonome bevolking die praat en die hun leven en beslissingen in de handen van anderen hebben gelegd. Dat is hun keuze. Dit is wel de reden dat bovenstaande soort situaties nog steeds niet op de juiste manier opgelost worden, zie mijn vorige blog.

Maar moet het mogelijk zijn dat iemand deze beslissing zelf maakt? Tijdens haar baring, met een totaal onvoorbereide staf van het ziekenhuis? Zonder dat je naar een Poli Op Maat moet gaan tijdens je zwangerschap om alles wat je wel en niet wil vast te laten leggen?
Ja.
Dat is namelijk ons recht als mens. Maar kunnen we dit echt VOELEN van binnen? Voelen we dit echt?
Vaak niet. En daarom gebeuren er dingen die we niet willen. Want diep van binnen zijn we bang om echt autonoom en vrij te zijn.

Het gaat er niet om dat men in een ziekenhuis BEGRIJPT waarom een zwangere deze keuzes maakt, het gaat erom dat zij een AUTONOOM wezen is en dat deze beslissing dus gerespecteerd en uitgevoerd moet worden. Ook al beslist ze dit voor haar ongeboren kind, want wie is er meer beslisbevoegd dan de aanstaande ouders? Kun je het voelen? Dat dit ergens, diep van binnen, helemaal klopt? Misschien voel je er ook wel een angst bij...?

Onze ingebouwde programma's, die we onze gedachten en ideeën en gevoelens noemen, willen echter wel graag dat we begrepen worden. Dat we aardig gevonden worden. Dat we erbij horen. Dat we gehoorzaam zijn. Dat we ons gevoel negeren. Dat we anderen meer serieus nemen dan onszelf.
Etc, etc, etc.
Zolang als dit onze werkelijkheid is, is de autonome persoon die je BENT nog verborgen onder een laag zooi. En deze zooi speelt zich dan dus ook steeds weer uit in onze werkelijkheid.

Je leeft OF je eigen werkelijkheid ( en die is nog onbekend en daardoor wel eng misschien?) OF je blijft de werkelijkheid leven van alle generaties voor je, denkend dat dit je werkelijkheid is.

Gooi weg die zooi en bevrijd jezelf.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Madeline Palmeri (donderdag, 02 februari 2017 05:43)


  Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your publish is just spectacular and that i can assume you are an expert in this subject. Fine with your permission let me to snatch your feed to keep up to date with coming near near post. Thank you one million and please keep up the gratifying work.

 • #2

  Cornelia Porco (donderdag, 02 februari 2017 15:58)


  Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and brilliant style and design.

 • #3

  Vince Dashner (donderdag, 02 februari 2017 18:02)


  You've made some good points there. I looked on the net for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 • #4

  Sophia Fleitas (vrijdag, 03 februari 2017 00:28)


  Excellent goods from you, man. I have take note your stuff prior to and you are just extremely magnificent. I really like what you've obtained here, really like what you're saying and the way by which you are saying it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to learn far more from you. This is actually a tremendous website.

 • #5

  Annabell Friley (zaterdag, 04 februari 2017 20:55)


  A person essentially lend a hand to make seriously articles I'd state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual post extraordinary. Great activity!

 • #6

  Garrett Waddell (zondag, 05 februari 2017 13:20)


  Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 • #7

  Karina Mccay (maandag, 06 februari 2017 07:43)


  Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 • #8

  Floretta Levens (maandag, 06 februari 2017 11:27)


  What's up, just wanted to mention, I loved this blog post. It was funny. Keep on posting!