DE GEBOORTE COMMUNITY

 

Het hebben van een netwerk is een belangrijk, zelfs essentieel, onderdeel van de praktijkvoering voor mij. Waar haal je je nieuwe informatie vandaan, hoe deel je ervaringen, hoe vind je gelijkgestemde vroedvrouwen /verloskundigen/ gynaecologen/kinderartsen/doula's/kraamverzorgsters, etc, etc, hoe vind je goede zwangerschapscursussen?

 

Ondertussen ben ik begonnen me met netwerken te verbinden.

 

Te beginnen met mijn achterwachtsregeling;

Ik werk hierin samen met Jooske van Rijssel(06-16602316).

Zij heeft een holistische verloskunde praktijk in Arnhem. Van haar leer ik over het laten 'zijn' van je gevoel. Het niet wegduwen hiervan. Hoe oncomfortabel dat ook voelt, soms. Dit is zo helend!

 

Ik krijg ook veel informatie over 'unassisted childbirth' van Eugenie van Ruitenbeek. Ze doet nog veel meer heel interessante dingen en het is erg leuk informatie uit te wisselen.

Unassisted childbirth houdt in dat je zonder begeleiding van verloskundige/gynaecoloog thuis bevalt. Je doet het dus helemaal zelf! Dat is een erg bekrachtigende ervaring. Ik leer ontzettend veel van de ervaringsverhalen van deze vrouwen. Het laat zien wat er allemaal mogelijk is als je alles maar gewoon de tijd geeft, er van af blijft en er vertrouwen in hebt. Iets wat we in deze wereld bijna niet meer doen.

 

Toen ik aankwam in Zutphen, na jaren in het buitenland gewoond te hebben, waren er twee vrouwen (die ik van te voren niet kende!) die me zomaar opvingen. Die me de tijd gaven 'geland' te raken. Die me onconditioneel ondersteunden toen ik twijfelde, maanden lang, wel weer als vroedvrouw werken/niet meer als vroedvrouw werken.

Een van hen is ook nog doula! Ik leer veel van haar op het gebied van onconditioneel zijn in het geven van liefde en we werken vaak samen.

Haar naam is Linda Wolf-Struijk en ze heeft haar doula praktijk in Zutphen. Naast haar doula werk doet ze ook placenta's capsuleren, het REBOZO sluitingsritueel uitvoeren en een bevalbad verhuren

 

Anna Myrte Brons-Korteweg heeft een heel fijn, aan te raden boek geschreven; 'Vrije Geboorte' en een leerzame, op ervaring gebaseerde blog gemaakt; vrijegeboorteblogspot.com. Zij geeft ook zwangerschapsbegeleiding en droomuitleg

 

Rosalinde van den Ijssel werkt vanuit Nijmegen en geeft onder andere cursussen 'mindful zwanger zijn' voor vrouwen en hun partner. Hierin leer je contact maken met je baby en nog veel meer. Het geeft je ook handvaten om rust in jezelf te creeeren tijdens je zwangerschap, wat de bevalling ten goede komt. Voor haar aanbod kun je terecht op haar website: www.beleefjezwangerschap.nl

 

Ook in Nijmegen zit Herman Buurman, met zijn praktijk 'Empado'. Hij is een thetahealer. Met thetahealing kun je veel 'programma's' weghalen uit je systeem, waardoor vrijheid (en in vrijheid bevallen) een werkelijkheid wordt.

 

Er zijn gelukkig meer en meer vroedvrouwen die holistisch en/of heel bewust werken en waar een open communicatie tussen is.

 

Marieke Verschelling (zij is 2e achterwacht, mocht Jooske niet beschikbaar zijn),

Elke Steinhilber,

verloskundigenpraktijk 'La Vie' bij Winterswijk,

praktijk 'Vive vroedvrouw' in Amsterdam,

met o.a. Jolien Bolhuis Kooijman,

vroedvrouw Marion Vuijk in het Noorden van het land; 'http://verloskundigepraktijklytsepoppe.nl/'

In het zuiden van het land zit Jeanny Debets.

Julia Bloeming en Margaretha Huese in Overijssel,

Pascalle de Beer-Schimmel en Esseline Beek hebben samen een holistische praktijk bij Rotterdam: verloskundigen aan de Maas

en Pauline Doedens en Yvon Noordermeer rondom Rotterdam.

In Den Haag en omgeving (pijnacker, zoetermeer) zit sinds kort Heleen Vaessen met haar solo praktijk!

 

Kraamburo's

Kraamburo Care4u probeert 1 kraamverzorgende (die ook een intake komt doen tijdens de zwangerschap) de hele zorg te laten doen. Deze kraamverzorgde komt (soms) tijdens de bevalling en de gehele kraamtijd. Dit bureau is ook op de hoogte van de holistische werkwijze en houdt daar rekening mee als ze een kraamverzorgster plaatsen in een gezin wat voor deze zorg gekozen heeft.

Kraamcentrum Yunio/Naviva verlenen geen bevallingsassistentie bij mijn cliënten meer, omdat ze moeite hebben met de keuzevrijheid van vrouwen tijdens hun bevalling(?!?)

Voor kraamvrouwen in de buurt van Zwolle is er Anita, een natuurlijk werkende, particuliere kraamverzorgster (en meer!) van kraamburo Shanti.

Zelfstandig werkende kraamverzorgsters:

http://www.lentefee.life/

 

En op Facebook; 'de Geboortebeweging' en 'Vrije Geboorte Nederland' zijn wat voorbeelden daarvan. De genoemde Facebookgroepen zijn 'gesloten', maar mocht je meer informatie willen over bewust zwanger zijn en bevallen, dan kun je geïntroduceerd worden in zo'n groep.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer netwerken en holistisch werkende vroedvrouwen waar ik nog achter moet komen. Wat fijn, dat er langzamerhand zo'n groot netwerk aan het ontstaan is!